Model Paper Set-1 For Indian Air Force Group-X

English Model Paper Set for Indain Air Force Group-X Exam  Practice

Directions (1-3) : Pick out the correct synonyms for each of the following
words:
1. Adhere
(a) attach (b) disconnect (c) bond (d) subtract

2. Havoc
(a) devastation (b) creation (c) wealthy (d) decrease

3. Betray
(a) hide (b) conceal (c) mask (d) reveal

Directions (4-6) : Pick out the correct antonyms for each of the following
words.

4. Genuine
(a) Artificial (b) actual (c) pure (d) veritable

5. Descend
(a) rise (b) dismount (c) deign (d) fall

6. Imply
(a) state (b) signify (c) intimate (d) involve

7. Change the following into Indirect Speech:
The teacher said. “She has made a terrible mistake”.
(a) The teacher said that she had made a terrible mistake.
(b) The teacher said that he had made a terrible mistake.
(c) The teacher said that she has made a terrible mistake.
(d) The teacher said that I had made a terrible mistake.

8. Change into Active Voice: A chair was handed her by him.
(a) He handed her a chair. (b) He was handed her a chair.
(c) She handed him a chair. (d) None of these.

9. Change into comparative degree:
The sun is the hottest star in the solar system.
(a) The sun is more hotter than any other star in the solar system.
(b) The sun is hotter than any other star in the solar system.
(c) The sun is hotter than all other star in the solar system.
(d) The sun is hotter than any other stars in the solar system.

O. Spot the error which is in one part of the sentence.
Hardly did she went (a) / out of her house (b) / when the postman came
(c) / with the telegram. (d) / No error. (e)

11. Pick out the wrong spelt word
(a) dissatisfied (b) changeable
(c) amature (d) leisure

l2. Give one word-A person who wastes his money on luxury.
(a) luxuriant (b) luxurious
(c) extravagant (d) stingy

13. Pick out Feminine word for -Abbot
(a) Abess (b) Abbess : (c) Abbotess (d) Abbotrix

14. Give masculine word for-Goose
(a) Geese (b) Gander (c) Gender (d) Goosess

15. Give plural form for-Mrs
(a) Messrs (b) Mrses (c) Mr (d) Mesdames

16. Give plural form for the word-M an-servant
(a) Man-servants (b) Men-servant
(c) Men-servants (d) Maid-servant

Directions (17-21) : Fill in the blanks with suitable words from the given alternatives.

17. The shephered looked …………………his sheep.
(a) at (b) into (c): up (d) after

18. We waited for her for……………… hour.
(a) an (b) the (c) a (d) No article

19. He is the wiser …………………….the two.
(a) than (b) then (c) of (d) in

20. Half of the mango………………. rotten.
(a) is (b) are (c) were (d) have

21. The police were trying to control the ………………….
(a) pack (b) mob (c) committee (d) gang

Directions (22-25) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

A beautiful and very successful actress was the star of a new musical show. Her home was in the country but she did not want to have to go back there every night, So she rented an expensive flat in the centre of the city,
placed order for some beautiful furniture and hired a man to paint the rooms in new colours. It was very difficult to get tickets for her show, because everybody wanted to see it. So she decided to give the painter two of the best seats. She hoped that would make him work better and more willingly for her.

He took the tickets without saying anything and she heard no more about him until the end of the month, when she got the painter’s bill. At the bottom of it were the words: (four hours watching Miss Hall sing and dance Rs. 60), with this note, (after 5 p.m I charge Rs. 15/- an hour instead ofRs.10/-)

22. Why did Miss Hall change her house?
(a) She did not want to go back to her country house every night.
(b) She wanted to live in the city.
(c) She wanted to go back to her country house every  ight.
(d) Because she wanted to paint the rooms.

23. What did she want the painter to do for her?
(a) She did not want the painter to paint her rooms in new colours.
(b) She wanted the painter to watch her rooms.
(c) She wanted the painter to paint her rooms in new colours.
(d) She wanted the painter to buy a flat for her.

24. Why did the painter want extra money?
(a) He wanted extra money as payment for watching Miss Hall’s
show.
(b) He wanted extra money as payment for watching the Flat.
(c) He wanted extra money as payment for painting the rooms.
(d) He wanted extra money as payment for driving her car.
25. Give a suitable heading to this passage.
(a) A clever painter (b) A new musical show
(c) An expensive Flat (d) A clever actress

~
Answer 

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (a) 6. (a) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (a) 11. (c) 12. (c) 13. (b) 14. (b) 15. (d) 16. (c) 17. (d) 18. (a) 19. (c) 20. (a) 21. (b) 22. (a) 23. (c) 24. (a) 25. (a)

0 responses on "Model Paper Set-1 For Indian Air Force Group-X"

Leave a Message

About Us

भारतीय सेना में नियुक्ति पाकर देश की सेवा करने के इच्छुक युवाओं को सेना के विभिन्न अंगों में आयोजित होने वाली भर्तियों की जानकारी देने के साथ प्रतियोगी परीक्षा हेतु तैयारी के लिए ऑनलाइन सुविधा उपलब्ध कराना हमारा मुख्य ध्येय है|
इसी उद्देश्य की पूर्ति हेतु इस वेब साईट पर भारतीय सेना में भर्ती के लिए आयोजित होने परीक्षा के डेमो प्रश्न पत्र उपलब्ध कराये जाते है|
नोट: हमारा भारतीय सेना से कोई सीधा संबंध नहीं है और किसी भी भर्ती के लिए हमसे सम्पर्क ना करे|

Popular Courses

top
Copyright 2015 @ Examtoday.net
Skip to toolbar