Army Clerk Exam Syllabus English-3

Army Clerk exam Syllabus English Question Paper read online

Read online free Army Clerk Exam Syllabus. register for free at examtoday.net .     We offer lots of previous year paper and  download General knowledge question answer.

Read the following passage carefully and answer the questions that follow ..

The nobles of Persia, in the bosom of luxury and despotism, preserved a
strong sense of personal gallantry and national honor. From the age of seven
years they were taught to speak truth, to shoot with the bow, and to ride; and it was
universally confessed that in the last two of these arts they had made a more than
common proficiency. The most distinguished youths were educated under the
monarch’s eye practiced their exercises in the gate of his palace, and were severely
trained up to the habits of temperance and obedience in their long and laborious
parties of hunting.

 

  1.    The nobles of Persia preserved the sense of –

(a) war and victory                   (b) luxury and despotism

(c) war only                               (d) honour and gallantry

 

  1. They were taught riding at the age of-

(a) nine years      (b) seven years   (c) five years      (d) six years

 

  1. They had more common proficiency in-

(a) speak truth and riding              (b) to shoot with bow and riding

(c) Riding only                              (d) none of these

 

  1. The most distinguished youths were educated in the presence of

(a) nobles                                     (b) the monarch

( c) The public                              (d) The Prime minister

 

Choose appropriate preposition to fill in each blank:

 

5.He came and sat ………….. me.

(a) away           (b) from                                        (c) beslde          (d) besides

 

6.The rider fell …………….. the horse back.

 

(a) on                 (b) from             (c) of                  (d) away

 

7.My brother is in habit …………. smoking .:

(a) to        (b) in                  (c) of                  (d) for

 

Choose correct form of the verb:

 

8.Neither I nor my companions …………. the money.

(a) has stolen      (b) have stolen (c) steal’                (d) are stealing

 

9.Four times five ………………. twenty.

(a) is                   (b) are                            (c) was   (d) were .

 

10.He had visited many towns before he ………………… home.

(a) was returning (b) returned        (c) had returned (d) returns

 

  1. The fever will go down if you …….. medicine.

(a) have taken   – (b) shall take     (c) take              (d) took

 

  1. He asked me who I was. (The direct/arm a/the sentence will be)

(a) He told me ,” who are you?”    (b) He said me, “who I am.”

(c) He ~~id’ to me, ” who are you ?”           (d) He s aid me, ” who are you”

 

13.He Kept me waiting. (Choose the correct passive from, from the options given below)

(a) I am kept waiting by him  (b) I ‘as being kept waiting  (c) I was kept waiting  (d) I ; d been kept waiting

 

Choose the wrong part in each of the following sentences. If there is no error then your answer is “d”

  1. They Had finished /   the work before  /  the bell rings.

a                                     b                          c

 

  1. I shall not    /   attend the party /     unless I am not invited.

a                      b                                            c

 

  1. He will /  help ypu  /    if the could.

a                b                  c

 

  1. Neither the students /  the  teacher / were there.

a                                  b                 c

 

  1. Each and every boy /  of the class /  was present there.

a                                  b                       c

 

Choose the opposite of the following words

 

  1. To bless

(a) to all   (b) to curse  (c) to praise   (d) to remember

 

  1. Different

(a) same  (b) separate  (c) similar (d) varied

 

Fill in the blanks with suitable words

 

  1. the two person never resemble…………..each other.

(a) with  (b) to  (c) of  (d) no word

 

  1. The reinforcement was sent because the enemy was………….fast.

(a) advanced  (b) advancement (c) advancing  (d) no word

 

Choose the correct antonyms of the words in block letters.

 

  1. STALE

(a) new  (b) Tasty  (c) Rotten  (d) fresh

 

  1. SURPLUS

(a) reduction (b) loss  (c) short fall  (d) deficit

 

  1. The nun Lives in:

(a) Monastery  (b) Castle  (c) Convent  (d) Arena

 

Answer: 1.b, 2.b, 3.b, 4.b, 5.c, 6.b, 7.c, 8.b, 9.a, 10.b, 11.c, 12.c, 13.b, 14.c, 15.c, 16.c, 17.c, 18.a, 19.b, 20.c, 21.d, 22.c, 23.d, 24.d, 25.c

 

SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment

Advanced Course Search Widget

About Us

भारतीय सेना में नियुक्ति पाकर देश की सेवा करने के इच्छुक युवाओं को सेना के विभिन्न अंगों में आयोजित होने वाली भर्तियों की जानकारी देने के साथ प्रतियोगी परीक्षा हेतु तैयारी के लिए ऑनलाइन सुविधा उपलब्ध कराना हमारा मुख्य ध्येय है|
इसी उद्देश्य की पूर्ति हेतु इस वेब साईट पर भारतीय सेना में भर्ती के लिए आयोजित होने परीक्षा के डेमो प्रश्न पत्र उपलब्ध कराये जाते है|
नोट: हमारा भारतीय सेना से कोई सीधा संबंध नहीं है और किसी भी भर्ती के लिए हमसे सम्पर्क ना करे|

Popular Courses

top
Copyright 2015 @ Examtoday.net
Skip to toolbar